پرش لینک ها

انواع لنز و تفاوت لنزهای پلاستیکی و شیشه ای در دوربین مداربسته

4.5/5 - (2 امتیاز)

لنز دوربین مداربسته چیست؟ تفاوت لنز های پلاستیکی با شیشه ای در چیست؟ در نظر داشته باشید که در سیستم های نظارتی، دوربین مدار بسته در نقش چشم ظاهر می شود. سازوکار به این صورت است که برای تصویر برداری دوربین، نور از شی جلوی دوربین به دوربین می تابد و پس از عبور از لنز، بر روی سنسور تصویر، متمرکز می شود. در واقع این سنسور تصویر برداری است که نور را به سیگنال الکتریکی تبدیل کرده و  پس از طی شدن یک فرآیند مشخص توسط دوربین، تصویر تولید می شود. در نظر داشته باشید که در اکثر برند های دوربین مداربسته اعم از داهوا، هایک ویژن دوربین ایمو و… لنز ها در دو نوع پلاستیکی و شیشه ای تولید می شوند. لذا در این محتوا از هلدینگ نظارت گستر ایمن برانیم تا به تفاوت دو لنز شیشه ای و پلاستیکی در دوربین مداربسته بپردازیم.

تعریف فوکوس در لنز دوربین مداربسته

فوکوس از جمله مسائل مهم در مورد لنز های دوربین مداربسته است و به زبان ساده یعنی شفافیت تصویر دوربین مدار بسته، وقتی که می گوییم فوکوس دوربین نا مناسب است، یعنی تصویر دوربین مدار بسته، شفافیت مطلوب را ندارد و از این رو تصویر دوربین برای ضبط روی dvr یا nvr مناسب نخواهد بود.

تعریف آیریس لنز دوربین مدار بسته

آیریس یا دریچه عبور نور، از جمله موارد مهم در لنز دوربین مدار بسته است. اگر بخواهیم لنز را به چشم انسان تشبیه کنیم، آیریس در واقع در نقش عنبیه ظاهر می شود و وظیفه تنظیم میزان نور عبوری از لنز را عهده دار می گردد. در نظر داشته باشید که هر چه شدت نور محیطی که دوربین مدار بسته در آنجا نصب شده، بیشتر باشد، در نتیجه دریچه آیریس بسته تر شده و در صورتی که شدت نور محیط کم تر باشد، دریچه آیریس بیشتر باز می شود تا نور مناسب برای تصویر برداری به سنسور دوربین تابیده شود.

انواع لنز دوربین مداربسته

لنز های مصرفی در سیستم های نظارتی به سه دسته ی لنز ثابت، لنز موتورایز و لنز وریفوکال تقسیم می شوند که در ادامه به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.

1- لنز ثابت:

لنزهایی که فاصله ی کانونی آنها ثابت است و در واقع یک زاویه دید ثابت داشته که قابل تغییر نیست را لنز ثابت گویند. این لنزها با یک عدد بر حسب میلی متر نشان داده می شوند. مثلا لنز ثابت 2.6 میلی متری. توجه داشته باشید که هر چه این عدد کوچکتر باشد، زاویه دید بیشتر و فوکوس دوربین کمتر می شود.

2- لنز وریفوکال

فاصله کانونی در این لنزها از نوع متغییر بوده و به واسطه این فاصله کانونی متغییر است که زاویه دید و عمق دید متغییری را خواهیم داشت. این عبارت به این معنا است که می توانند هم tele تله (نزدیک بین) و هم wide واید (عریض) بشوند. در واقع در مورد این لنزها نکته ای که باید بدانید این است که هرچه فاصله کانونی بیشتر باشد بزرگنمایی آن نیز بیشتر است و اشیایی که در فاصله ی دورتر نسبت به محل نصب دوربین قرار گرفته اند، بهتر نشان می دهد. این در حالی است که زاویه دید کمتری خواهیم داشت. همچنین با کوچکتر شدن فاصله کانونی زاویه دید دوربین بیشتر شده و اجسام نزدیک را بهتر نشان می دهد.

3- لنز موتورایز:

این لنزها هم در واقع نوع خاصی از لنزهای VARIFOCAL هستند که در واقع در آنها موتوری تعبیه شده است برای تغییر فاصله کانونی و از طریق آن میتوان با تغییر فاصله کانونی میزان زوم لنز را تغییر داد. این لنزها معمولا به صورت خودکار فوکوس می کنند. البته لازم به ذکر است که، لنزهای Motorize را می توان از طریق برنامه گوشی هوشمند و از راه دور نیز کنترل نمود.

تفاوت لنز شیشه ای با پلاستیکی در دوربین مداربسته

برای اینکه بتوانیم درک بهتری از برتری های لنز های شیشه ای و پلاستیکی از هم داشته باشیم، بهتر است که ابتدا به بررسی تفاوت های لنزهای شیشه ای و پلاستیکی باهم بپردازیم. در ادامه به معرفی مهمترین تفاوت های این دو لنز باهم خواهیم پرداخت.

1- وضوح تصویر

نکته ای که نباید نسبت به آن غفلت کنید این است که، معمولا لنزهای پلاستیکی در طول زمان، کدر شده و با از دست دادن شفافیت نخستین خود به مرور زمان دیگر کیفیت اولیه را ندارند؛ در واقع با گذشت 3 تا 4 سال، این مواد پلاستیکی حدود 20 درصد از شفافیت اولیه خود را از دست می‌دهند.

2- درصد انتقال نور

درصد انتقال نور از جمله مواردی است که حتما باید در مورد لنز ها بررسی شوند و تاثیر بسازی بر روی کیفیت تصویر دارند. در حالت کلی شیشه‌ها می‌توانند حدود 92 درصد نور را انتقال می دهند؛ که این میزان در پلاستیک به 85 درصد کاهش پیدا می‌کند. از طرفی هم از آنجایی که شیشه نسبت به پلاستیک طول عمر بیشتری دارد و با گذر زمان زرد نمی شود خروجی تصویر کیفیت بالاتری دارد به این صورت که به طور مثال دو لنز با رزولوشن یک مگاپیکسل بسته به اینکه لنز پلاستیکی باشد یا شیشه ای خروجی متفاوتی دارند.

3- مقاومت در برابر ضربه

جالب است بدانید که لنزهای شیشه ای معمولا مقاومت بیشتری در برابر ضربه از خود نشان می‌دهند؛ به ویژه اگر جنس آن شیشه سکوریت باشد. بنابراین برای نصب در فضای آزاد مانند محیط‌های شهری و… استفاده از دوربین هایی با لنز شیشه ای بهتر است و دوام بیشتری در برابر ضربه یا خط و خش دارد.

4- مقاومت در برابر شرایط محیطی

لنز شیشه ای یا پلاستیکی به گونه ای ساخته می‌شوند که در برابر عوامل محیطی، نفوذ گرد و غبار و رطوبت به خوبی مقاومت کنند. اما به مرور زمان، درصد نفوذ این مواد در لنزهای پلاستیکی افزایش پیدا می‌کند و رفته رفته درجه IP آن از اعتبار ساقط می‌شود.